Sağır ve Kör Kediler
Bazı kediler doğuştan sağırdır. Bazılarıysa sahiplerinin sağır olduklarını anlamaması nedeniyle dik kafalı ya da tembel olmakla suçlanırlar. Sağırlık kalıtsal, yaşa bağlı, hastalık ya da yaralanma sonucu oluşabilir.
Doğuştan sağır değilse, çoğu durumda kedi işitme duyusunu yavaş yavaş yitirdiği için bu duruma kendiliğinden, hatta sahibine hissettirmeden uyum sağlar. Öte yandan ani işitme duyusu kaybı, kedinin kendini güvensiz, kaybolmuş hissetmesine, sahibine aşırı bağımlı davranmasına ya da sinirli olmasına, her zamankinden farklı davranışlar sergilemesine neden olabilir. Bazı kediler yüksek sesle miyavlamaya (seslerini ayarlayamadıkları için), bazılarıysa hiç ses çıkarmamaya başlarlar.
Zaman içinde oluşan sağırlıkta, örneğin yaşlılık nedeniyle, kedi bu duruma uyum sağladığı için işitme duyusu tamamıyla yitirilene kadar kedi sahibi bunu fark etmeyebilir. Zira kediler zaten her çağırıldıklarında gelmezler. Tek kulakta işitme kaybı, kedinin bir ses duyduğunda hep başını belli bir yöne çevirmesi (işiten kulağı sesin geldiği yere çevirmesi) ile kendini gösterir.
İşitme duyusu zayıflamış kediler saldırganlaşabilir ya da aşırı ürkek davranışlar sergileyebilirler. Kendilerini koruma içgüdüsüyle önce saldırıp sonra neye saldırdıklarına bakmayı tercih edebilirler. Kedinizin işitme duyusunu test etmek için sizi göremeyeceğinden emin olduğunuz bir anda kulağının yakınında parmaklarınızı şıklatın. Tepki veriyor mu? Arkasından ona yaklaştığınızda ve dokunduğunuzda, yaklaşırken ses çıkarmış olmanıza karşın her seferinde irkiliyor mu?
Bazı kediler, sağır olmalarına karşın bazı el hareketlerine tepki verirler. Belli bir mesafeden ellerinizi çırptığınızda oluşan hava akımını hissedebilirler. Ayrıca eğer kediniz dışarı çıkıyorsa, bir feneri yakıp söndürerek, ardından da ona sevdiği yiyeceği vererek onu fener ışığını gördüğünde eve gelmeyi öğretebilirsiniz. Ayrıca ona zilli bir tasma takarsanız nerede olduğunu anlamanız kolaylaşır.
Sağır bir kedi araba motoru, korna, çim biçme makinesi ya da köpek havlaması gibi sesleri duyamadığı için onu tek başına sokağa bırakmayın. Evden kaçması ya da bahçedeyken, tanıdığı bir mekandayken bir şeyden ürküp kaçarken kaybolması olasılığına karşı daima adresinin ve sağır olduğunun yazılı olduğu bir tasma takın.
Sağır ve Kör Kediler…
Yaygın kanının aksine hem sağır, hem de kör bir kedi dolu dolu ve mutlu bir hayat sürebilir. Çünkü kedilerin son derece keskin bir koku alma duyusu, ayrıca bıyıkları ve bacaklarının alt kısımlarındaki sensör tüyler sayesinde de şaşmaz bir dokunma duyusu vardır. Kör kedilerin bir çoğu, ileri yaşlarda yaşlılık nedeniyle işitme duyularını da kısmen ya da tamamıyla yitirebilirler. Sağır ve kör kedilerin bakımında, sadece sağır ve sadece kör kediler için geçerli olan kuralların çoğu geçerlidir.
Sağır-kör bir kedi, hareket ettiğinizde oluşan hava akımı ve yerdeki titreşim sayesinde ona yaklaştığınızı hisseder. Yine de bunu hissetmediği anda, kolaylıkla ürkebileceği için kendini savunma ihtiyacıyla saldırganlaşabilir. Bu nedenle ona yaklaştığınızı ona doğru hafifçe üfleyerek haber verebilirsiniz. Yemek zamanında da mama kabını ona yaklaştırıp kabın üzerinden ona doğru hafifçe üflerseniz mamanın kokusunu alacaktır. Sağır-kör bir kediyi tek başına asla evden dışarı bırakmayın.
Sağır-kör bir kediyi evinizin belli bölgeleriyle kısıtlamalısınız. Buralar bir engelle karşılaşmadan ve başına bir kaza gelmeden rahatça hareket edebileceği ve güneş ışığı alabileceği yerler olmalıdır. Pencereleri asla açık bırakmayın, açık bıraktığınız pencerenin mutlaka sağlam bir teli ya da geçemeyeceği kadar sık parmaklıkları olmalıdır. (Aslında bu, kedilerin bulunduğu her vede alınması gereken bir önlemdir.)
Siz evdeyken onu bu güvenli bölgelerde serbest bırakın ve gözünüzden ayırmayın. Fakat evde olmadığınız zamanlarda onu onun için hazırladığınız, düşme, çarpma, kendini yaralama riski olmayan bir tek odada tutun. Bu odada maması, suyu ve kum kabı bulunmalıdır. Bunların yerini asla değiştirmeyin. Kedi otu kullanarak bu eşyalara ve oyuncaklarına alışmasını sağlayabilirsiniz.
Bedeni de saran bir tasmayla onu bahçeye çıkarabilirsiniz. Bu sayede hem doğal kokuların ve dokuların zevkini çıkarabilir, hem de tasma sayesinde varlığınızı hissederek kendini güvende hisseder. Bahçede onun için tehlikeli olabilecek bitkiler (dikenli, zehirli bitkiler, dikenli teller, sivri uçlu parmaklıklar vs.) olmamalıdır. Tasmayla dışarı çıkarılan ya da evde dolaştırılan sağır-kör kedilerin çoğu, yönlerini şaşırdıklarında, kaybolduklarını hissettiklerinde oldukları yere oturup miyavlayarak tanıdıkları bir yere götürmenizi istediklerini size haber verirler.
Kör kediler gibi sağır-kör kediler de evdeki eşyaların yerlerini ezberlerler fakat sağır oldukları için, yaklaşan bir şeyi duyamayacakları için daha fazla risk altındadırlar. Merdiven, şömine, soba, ocak gibi yerlere ulaşmasını engelleyin. Bu engeller arka ayaklarının üzerine kalkıp tırmanamayacağı kadar yüksek olmalıdır! Sağır kedilerde olduğu gibi sağır-kör bir kediye de zilli bir tasma takarsanız, evdeyken de nerelerde dolaştığını (nerelerde keşfe çıktığını!) bilirsiniz.
Sağır-kör bir kedi tek başına asla evden dışarı çıkarılmamalıdır. Aynı şekilde evin onun için tehlikeli olan yerlerine de sokulmamalıdır. Mamasının, suyunun ve kum kabının nerede olduğunu öğrenmesini sağlayın ve bunların yerini değiştirmeyin. Sağır-kör bir kedi, güvenli bir ortamda iyi bir bakımla, koku alma ve dokunma duyuları sayesinde mutlu bir yaşam sürebilirler.
Sağır ve Kör Bir Kediyle Yeni Bir Eve Taşınmak…
Kör bir kediyi yeni evine alıştırırken kullanılan yöntemler, sağır-kör bir kedi için de geçerlidir. Yalnız bu kez onu yönlendirmek ve teşvik etmek için ona seslenmek yerine dokunarak, okşayarak, sevdiği yiyecekleri koklatarak ona yardımcı olabilirsiniz. Onun yanında ellerinizin ve dizlerinizin üzerine çöküp bedeniniz ona değecek şekilde yürüyerek onu etrafını keşfetmesi ve doğru yönde ilerlemesi için cesaretlendirebilirsiniz. (Anne kediler yavrularına yol gösterirken bunu yaparlar.)
Henüz resim eklenmemiş.